Участници

BIF 2022 GREEN
13 October 2022 | Sofia Event Center

арх. Весела Вълчева-МакГий

управляващ партньор, Triple Green Building Group Bulgaria, член на УС, Български съвет за зелено строителство

Весела Вълтчева Мак-Гий има дългогодишен опит в устойчивото развитие както на теория така и в практиката. С над 10 години опит в устойчивото развитие, Весела има практически опит с инструменти за оценяване на устойчивостта и рамкиране в сектора на строителството и развитието, така и задълбочени теоретически познания по бизнес устойчиво развитие, политика, образование и лидерство. Работейки в тясно сътрудничество с бизнес сектора като консултант по устойчивостта, Весела активно участва в ръководството за промяната чрез международна мрежа НПО “Съвет за устойчиво развитие.”
Весела е основател и президент на клон от Съвета за устойчиво развитие в САЩ в продължение на повече от 6 години, Весела е имала възможността да участва в развитието на една от най-влиятелните неправителствени организации в САЩ. През 2010 г. Весела става основателка в Съвета на директорите на Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC), където в момента е президент. Тя работи по разработването на устойчиви политики, инициативи за доброволно сертифициране и представлява съвета в регионалната мрежа на Съвета за световно строителство в Европа - коалиция от организации, които работят заедно, за да улеснят ръководството на индустрията и да стимулират прехода към нисковъглеродна кръгова икономика.

От 2008 година Весела е управляващ съдружник в Трипъл Грийн Билдинг - консултантска и образователна компания за цялостни услуги. Трипъл Грийн е една от първите компании, признати за оторизирани партньори за доставка на образование от Съвета за устойчиво развитие в САЩ, предоставяйки на компанията лиценз за предоставяне на учебна програма за професионално образование на международния пазар. Трипъл Грийн работи с редица големи компании за професионално образование в САЩ и Европа, за да създава курсове за устойчивост и да предлага както програми за живи улеснения, така и уеб базирани образователни програми, както и обучения за трениране. Днес, след 10 години сътрудничество, компанията продължава да бъде надежден партньор по образованието на USGBC 10.

В настоящето Весела ръководи Европейския клон на Трипъл Грийн Груп, който е със седалище в София. В качеството си на консултант в областта зелени и ефективни сгради и която има всички препоръки и атестати в бранша, Весела има възможността да работи върху многобройни проекти за сертифициране на зелени сгради с национално и международно значение. Тя лично ръководи сертифицирането на проектите LEED и BREEAM в България, Русия, Кувейт, Казахстан, Виетнам, Мексико и САЩ.

Весела Вълтчева Мак-Гий притежава Магистърска степен по Архитектура от Колеж по Изкуство и Дизайн в Савана, където е почетен гост-лектор, притежава и следдипломна диплома по Бизнес Устойчивост от университета в Кеймбридж. Тя е водила лекции за устойчивост в Харвард, Бъркли и други различни университети в Източна Европа. Тя е научен сътрудник на LEED, LEED AP BD + C AP, BREEAM международен оценител, одитор на DGNB и одитор на EDGE. Весела е част от призната група от лидери за устойчиво развитие в Европа, които работят за координиране на съвместни усилия за устойчиво развитие с правителствата и съответните заинтересовани страни в региона.